top of page

Het uur van de wolf

Toneelbewerking van de film van Ingmar Bergman

Hoe geleidelijk, het zwakke karakter afglijdt en eigenzinnig naar zijn eigen ondergang hunkert, zo heilzaam is zijn tegenpool.

​

Brilliant uitgewerkt in het filmscript van Ingmar Bergman met vleugen van surrealisme, romantische ironie en onderhuidse dialoog.

​

“ Het uur van de wolf. Het is het uur waarin de meeste mensen sterven. Het is het uur waarin de meeste kinderen geboren worden. Het is op dit moment dat de nachtmerries op ons afkomen. En als we wakker zijn, dan… dan zijn we bang.”

​

​

In regie van Koen Van Loocke (Theater Thes) met Klankontwerp van Eric Thielemans ( https://www.ericthielemans.com) en Lichtontwerp van Luc Meyvaert.

Spelers: Frederik Gulinck, Elisa Baeyens, Liane Vermeulen, Joke Batsleer en Sara Geens.

Een samenwerking tussen Theater de Balsemblomme (www.balsemblomme.be) en Theater Thes.

​

Deze productie maakt del uit van het officiële herdenkingsprogramma voor 100 jaar Bergman.

Ingmar Bergman

De Zweeds kunstenaar Ingmar Bergman was uniek: een van de grootste cineasten van de afgelopen eeuw, een briljant regisseur en geliefd schrijver. Hij was goedlachs en ernstig, genereus en veeleisend, eerlijk en manipulatief, teruggetrokken en sociaal. Een man vol tegenstrijdigheden.

 

Ingmar Bergman werd geboren in Uppsala op 14 juli 1918 en stierf op 30 juli 2007 op het eiland Farö. Hij was de zoon van een streng Lutheraanse dominee. Van kindsbeen af was hij dol op theater. Hij studeerde literatuur en kunst aan de universiteit van Stockholm en werkte als stagiair aan het Stockholmse theater. Hij schreef ook verhalen, romans, toneelstukken.

​

Als regisseur waardeerde hij intuïtie hoger dan intellect, en koos hij voor een niet-agressieve houding tegenover acteurs. Bergman zag zichzelf belast met een grote verantwoordelijkheid tegenover zijn acteurs: hij zag hen als medewerkers in een psychologisch kwetsbare positie. Hij zei dat een regisseur zowel eerlijk als ondersteunend moet zijn om het beste uit anderen te halen.

​

​

bottom of page